MENÜ

A-PRO Ring Sport

 

FULL CONTACT

 

1. a versenyzők hosszú nadrágot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő 2. A versenyzőnek min. 4 rúgást be kell vinnie egy menet alatt. Ezt a bíró számolja. Ha ezt nem teljesíti a versenyző, figyelmeztetést kap. A hiányt tovább viszi a következő menetre és, ha ott sem tudja teljesíteni, mínuszt pontot kap 3. Az ellenfél rúgását nem lehet lábszárral vagy térddel blokkolni. Min. 18. életévét betöltött versenyző indulhat ebben a szabályrendszerben.

 

Pontozás: A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megyjegyzés:

Védőfelszerelés:

 1. Fejvédő használata tilos.
 2. Fogvédő
 3. Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.
 4. A lábszárvédő a nadrág alatt legyen.
 5. A lábbeli, védje a lábujjakat és a sarkat.

 

Részvétel: A nevezést a határidőig be kell nyújtani a Szövetségnek.

 

sportkönyv: Ezzel minden sportolónak  rendelkeznie kell

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Súly kontroll: A részvételi nyilatkozaton megadott testsúlytól eltérő testsúly büntetéssel jár.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel, meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket stb.).  Esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt és junior A kategória: 5x2 perces menet 1 perces pihenővel

Bajnoki címmérkőzésen 7x 2 perc 1 perces pihenőkkel

 

Döntés típusok: Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o) Pontozásos győzelem: (2:1) Megosztott döntés: (2-o) Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest! Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

Óvás: Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

Óvást lehet benyújtani: Óvást 15 percen belül erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani, ha az egyik vagy másik fél bármilyen szabálytalanságot vél felfedezni.

Az óvás díját abban az esetben visszakapják, ha a bírói bizottság helyt ad az óvásnak.

 

BÍRÓI DÖNTÉS ELLEN NINCS ÓVÁS!

 

Az óvás díja: 5000 Ft

 

 

Eredményhirdetés:A mérkőzés befejezését követően azonnal

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont. amennyiben a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak!

 

Értékelés: A lábsöprés, mely a lábvédő magasságában van kivitelezve és minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást valamint az ugrásban végre hajtott test rúgás, ami 2 pontot ér,  ill. az ugrásban végrehajtott fejrúgás ami 3 pontot ér.

 

Tiltott technikák: Tiltott a fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra valamint tiltott a kézhát ütés is.

 

Tiltott a láb támadása, a térdelés, fogás.

 

Leütés:

Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!

A leütés nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három leütés esetén egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!   Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.     Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

 

**********************************************************************************************************************************************

 

LOWKICK FULL CONTACT

 

 

 1. 1. A versenyzők shortot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő
 2. 2. A versenyzőnek min. 4 rúgást be kell vinnie egy menet alatt. Ezt 1 bíró számolja. Ha ezt nem teljesíti a versenyző, figyelmeztetést kap. A hiányt tovább viszi a következő menetre és, ha ott sem tudja teljesíteni, mínuszt pontot kap
 3. 3. Az ellenfél rúgását  lehet lábszárral vagy térddel blokkolni, így az ilyen rúgás nem hozz pontot.
 4. 4. Min. 16 életévét betöltött versenyző indulhat ebben a szabályrendszerben.

 

Pontozás: (KO-t megengedő szabályrendszereknél) A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megjegyzés:

 

 1. Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.
 2. Fej és lábvédő használata tilós

 

Részvétel: A nevezést a határidőig be kell nyújtani a Szövetségnek.

 

Sportkönyv: Ezzel minden sportolónak  rendelkeznie kell

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek, Szakszövetségek biztosítását is.

 

Súly kontroll: A részvételi nyilatkozaton megadott testsúlytól eltérő testsúly, büntetéssel jár.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel, meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket, a fejvédőknek nem szabad elmozdulnia, stb.),  esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt és junior A kategória: 3x2 perces menet

 

Döntés típusok: Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o) Pontozásos győzelem: (2:1) Megosztott döntés: (2-o) Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest! Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

Óvás: Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

Eredményhirdetés:A súlycsoportok döntő mérkőzése után kerül erre sor. A díjazottnak meg kell jelennie sportöltözetében Amennyiben nem jelennek meg, vagy nem megfelelő az öltözete, elveszíti a díjat

 

KO-t megengedő szabályrendszereknél:

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont, ha a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak! A lábsöprés, mely a lábvédő magasságában van kivitelezve és minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást, ami 2 pont.

 

Tiltott technikák:A KO-t megengedő szabályrendszerekben tiltott a :fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra tiltott a kézhát ütés

 

Tilós: Low kick Full-kontaktban, a térdelés, fogás , lerántás

 

Leütés (knock down):

Ha az ellenfél bármely testrésze a talpán kívül a padlót érinti, 1 pontot ér. Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!

A knock down nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három knock down egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t vezetni kell a sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!   Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.     Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

************************************************************************************************************************************************

 

THAI ORIENTAL

 

Aversenyzők, rövid nadrágot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő

l  A láb bármely részét lehet rúgni, kivéve a térdi részt, - az nem támadható

l  A rúgások sípcsonttal védhetőek és a levédett rúgásért nem jár pont

l  Klincselésnél, amíg a sportolók aktívak, engedélyezett az összekapaszkodás valamint a csípődobás

l  Nem engedélyezett a derék betörése és a dobások – de engedélyezett a nyaknál való lerántás.

 

 

Pontozás: A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megyjegyzés:

 

 1. Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.
 2. Fejvédő és lábvédő nem használható

 

Részvétel: A nevezést a határidőig be kell nyújtani a Szövetségnek. Mindenféle változtatás, büntetést von maga után.

 

Sportkönyv: Ezzel minden sportolónak  rendelkeznie kell

 

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Súly kontroll: A részvételi nyilatkozaton megadott testsúlytól eltérő testsúly, büntetéssel jár.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel, meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes. Aki orvosi vizsgálat nélkül megy a ringbe, ki lesz zárva a versenyből.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, vagy szupervisornál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket, a fejvédőknek nem szabad elmozdulnia, stb.),  esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt és junior A kategória: 3x2 perces menet

 

Döntés típusok: Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o) Pontozásos győzelem: (2:1) Megosztott döntés: (2-o) Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest! Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

Óvás: Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont, ha a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak, szupervisornak! Minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást, ami 2 pont. A térd használata, szintén testre 1 pontot, a klincseléből a lerántás földre 1 pontot ér! Thai-kick szabályok szerinti küzdelmeknél az alsó lábszár támadása is engedélyezett és a rövid ideig történő fogása az ellenfél lábának! Klincselés csak addig engedélyezett, amíg aktívak a sportoló, technikákat tudnak bevinni egymásnak! Oriental és Thai-kick szabályrendszerben engedélyezettek a fordulásos ütések, ha azt követi a tekintet!

 

Tiltott technikák: A KO-t megengedő szabályrendszerekben tiltott a :fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra tiltott a kézhát ütés a térdelés

 

Leütés (knock down): Ha az ellenfél bármely testrésze a talpán kívül a padlót érinti, 1 pontot ér. Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!  A knock down nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három knock down egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!

 

Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.

 

Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

 

 

***************************************************************************************************************************************************

K1 Rules

 

 

1. a versenyzők, rövid nadrágot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő

 

2. A comb bármely részét lehet rúgni, kivéve térdet.

 

3. Térd alatti rúgás tilos.

 

4. Térddel a test bármely része rúgható, a fej is.

 

5. Fejet fogni csak akkor lehet, ha épp a térddel próbálja megrúgni az ellenfelet, semmi más esetben, a technika kivitelezése után azonnal el kell engedni azt

 

Kisebb korcsoportokban csak 10 éves kortól lehet bemutató mérkőzéseken, indulni, eredmény hirdetés nincs!

 

Súlycsoportok: 2-5 kg-nál nagyobb eltérés nem engedélyezett!

 

Pontozás: A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megjegyzés: 1.   A fejvédő használata tilós!

2.   Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.

3  A sípcsontos lábfejvédő használata kötelező!

 

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok - Tournament doctor). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel,meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes. Aki a Passport vagy orvosi vizsgálat nélkül megy a ringbe, ki lesz zárva a versenyből.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, vagy szupervisornál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket, a fejvédőknek nem szabad elmozdulnia, stb.),  esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt kategória: 3x2 perces menet más kategóriák (junior B, C, 3x1,5  perces ) menetek

 

Döntés típusok:

Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o)

Pontozásos győzelem: (2:1)

Megosztott döntés: (2-o)

Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest!

 

Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont, ha a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak, szupervisornak!

A lábsöprés, mely a lábvédő magasságában van kivitelezve és minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást, ami 2 pont.

 

Engedélyezettek a fordulásos ütések, ha azt követi a tekintet!

 

Tiltott technikák: fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra tiltott a kézhát ütés, tiltott az egy technika kivitelezése utáni fogás, tiltott a folyamatos fogás, tiltott a könyék ütés, derék betörése

 

Leütés: Ha az ellenfél bármely testrésze a talpán kívül a padlót érinti, 1 pontot ér. Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!  A knock down nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három knock down egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!   Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.     Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

*********************************************************************************************************************************************

 MMA/

 

Védőfelszerelések:  szuszpenzor, MMA kesztyű, fogvédő.

 

Engedélyezett technikák állóharcban ütések, rúgások, lábra, testre, fejre. Engedélyezett a dobás, a lerántás valamint a klincselés közben könyöklés testre és fejre, kesztyűvel ütés testre és fejre egyaránt valamint klincs közben rúgni a testet, fejet és a lábakat. A földön fekvőt lehet támadni ütésekkel valamint rugásokkal egyaránt. Gerinc, ágyék és a tarkó támadása tilos mind állásban mind a földön! 

Tilos!: Indulatból, düh- ből való kontrolálatlan küzdelem.

 

Indulási feltételek: Sportorvosi ,,VERSENYEZHET” és a sportoló, vagy egyesülete által megkötött sportbiztosítás, melynek meglétéről a nevező egyesület felel!

Pontozás:

 1. Ütések és rúgások, térdelések testre valamint ütések fejre és a comb rúgás 1 pont
 2. Rúgás fejre 2 pont
 3. Ugrórúgás testre /térd rúgás is/ 2 pont
 4. Ugrórúgás fejre 3 pont

 

Fight /Harc

Stop /Állj

 • Time /Idő

 

Súlycsoportok:

- Légsúly: 55-61kg
- Harmatsúly: 61-66kg
- Könnyűsúly: 66-72kg
- Váltósúly: 73-79kg
- Középsúly: 80-86kg
- Félnehézsúly: 86-93kg
- Nehézsúly: 93kg-105 kg
- Szupernehézsúly: 106-112kg-os kategória,

Ólom nehézsúly + 112 kg (Ez a kategória csak akkor lép életbe, ha legalább két 112kg feletti versenyző van. Amennyiben csak egy akkor az automatikusan a supernehézsúlyban indul.)

Mérkőzések helyszíne:7 x7 m  tatami, ring vagy ketrec

 

Ha az egyik küzdő fél szabálytalan technikát alkalmaz szándékosan, akkor a tette automatikusan leléptetést von maga után.


Ha a szabálytalan technika véletlenül történik (összefejelés, dobásnál könyöktalálat) akkor a szenvedő fél dönthet, hogy folytatja-e a küzdelmet.

Amennyiben egy vétlen szabálytalanság történik, és abból sérülés adódik, úgy az eredmény automatikusan érvénytelen, azaz a meccs végeredmény nélkül kerül feljegyzésre.


Azt hogy a szabálytalanság véletlen vagy szándékos volt-e, azt mindig a vezető bíró illetve a három pontozó bíró dönti el.A vezetőbírónak joga van:

- Ellenőrizni a mérkőző felek felszerelését bármikor a mérkőzés folyamán
- Passzivitás esetén küzdelemre szólítani a küzdő feleket
- Passzivitás esetén a passzív fél leléptetése
- Sérülés esetén, ha szükséges az orvosi vélemény kikérése
- Szabálytalanság esetén a fél megintése illetve leléptetése

Kihívásos rendszer:

A Super Fight összecsapásokra kihívással lehet jelentkezni!

Bírók száma: 1 vezető, 3 pontozó, 1 jegyzőkönyvvezető, 1 időmérő

Eredmény jelzés: kék és piros zászlókkal, vagy pontozó lap alapján

 

 

Asztali nézet