MENÜ

 

Amatőr Ring Sport

***

 

FULL CONTACT

 

1. a versenyzők hosszú nadrágot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő 2. A versenyzőnek min. 4 rúgást be kell vinnie egy menet alatt. Ezt a bíró számolja. Ha ezt nem teljesíti a versenyző, figyelmeztetést kap. A hiányt tovább viszi a következő menetre és, ha ott sem tudja teljesíteni, mínuszt pontot kap 3. Az ellenfél rúgását nem lehet lábszárral vagy térddel blokkolni. Min. 18. életévét betöltött versenyző indulhat ebben a szabályrendszerben.

 

Pontozás: A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megyjegyzés:

 

 1. Fejvédő legyen nyitott az arci részen valamint töltse be szerepét ne mozogjon a fejen.
 2. Fogvédő

 

 1. Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.
 2. A lábszárvédő a nadrág alatt legyen a full kontaktnál.
 3. A lábbeli, védje a lábujjakat és a sarkat.

 

Részvétel: A nevezést a határidőig be kell nyújtani a Szövetségnek.

 

sportkönyv: Ezzel minden sportolónak  rendelkeznie kell

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Súly kontroll: A részvételi nyilatkozaton megadott testsúlytól eltérő testsúly büntetéssel jár.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel, meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket stb.).  Esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt és junior A kategória: 3x2 perces menet 1 perces pihenővel

 

Döntés típusok: Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o) Pontozásos győzelem: (2:1) Megosztott döntés: (2-o) Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest! Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

ÓVÁS

 

Óvást lehet benyújtani: Óvást 15 percen belül erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani, ha az egyik vagy másik fél bármilyen szabálytalanságot vél felfedezni.

Az óvás díját abban az esetben visszakapják, ha a bírói bizottság helyt ad az óvásnak.

 

Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

BÍRÓI DÖNTÉS ELLEN NINCS ÓVÁS!

 

Az óvás díja: 3000 Ft

 

 

 

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont. amennyiben a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak!

 

Értékelés: A lábsöprés, mely a lábvédő magasságában van kivitelezve és minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást valamint az ugrásban végre hajtott test rúgás, ami 2 pontot ér,  ill. az ugrásban végrehajtott fejrúgás ami 3 pontot ér.

 

Tiltott technikák: Tiltott a fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra valamint tiltott a kézhát ütés is.

 

Tiltott a láb támadása, a térdelés, fogás.

 

Leütés:

Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!

A leütés nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három leütés esetén egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!   Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.     Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

***

LOWKICK FULL CONTACT

 

 

1.A versenyzők shortot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő 2. A versenyzőnek min. 4 rúgást be kell vinnie egy menet alatt. Ezt a bíró számolja. Ha ezt nem teljesíti a versenyző, figyelmeztetést kap. A hiányt tovább viszi a következő menetre és, ha ott sem tudja teljesíteni, mínuszt pontot kap 3. Az ellenfél rúgását  lehet lábszárral vagy térddel blokkolni, igy az ilyen rúgás nem hozz pontot. Min. 16 életévét betöltött versenyző indulhat ebben a szabályrendszerben.

 

Pontozás:) A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megyjegyzés:

 

1.   A fejvédő legyen nyitott az arci részen és a fejtetőt fedje.

 

2.   Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.

3.   A lábszárvédő a nadrág alatt legyen a full kontaktnál.

4.   A lábbeli, védje a lábujjakat és a sarkat.

 

Részvétel: A nevezést a határidőig be kell nyújtani a Szövetségnek.

 

sportkönyv: Ezzel minden sportolónak  rendelkeznie kell

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Súly kontroll: A részvételi nyilatkozaton megadott testsúlytól eltérő testsúly büntetéssel jár.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel, meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket, a fejvédőknek nem szabad elmozdulnia, stb.),  esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt és junior A kategória: 3x2 perces menet

 

Döntés típusok: Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o) Pontozásos győzelem: (2:1) Megosztott döntés: (2-o) Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest! Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

ÓVÁS

 

Óvást lehet benyújtani: Óvást 15 percen belül erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani, ha az egyik vagy másik fél bármilyen szabálytalanságot vél felfedezni.

Az óvás díját abban az esetben visszakapják, ha a bírói bizottság helyt ad az óvásnak.

 

Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

BÍRÓI DÖNTÉS ELLEN NINCS ÓVÁS!

 

Eredményhirdetés:A súlycsoportok döntő mérkőzése után kerül erre sor. A díjazottnak meg kell jelennie sportöltözetében Amennyiben nem jelennek meg, vagy nem megfelelő az öltözete, elveszíti a díjat

 

Pontozás:

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont, ha a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak! A lábsöprés, mely a lábvédő magasságában van kivitelezve és minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást, ami 2 pont.

 

Tiltott technikák:A KO-t megengedő szabályrendszerekben tiltott a :fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra tiltott a kézhát ütés

 

Tilós: Low kick Full-kontaktban, a térdelés, fogás , lerántás

 

Leütés:

Ha az ellenfél bármely testrésze a talpán kívül a padlót érinti, 1 pontot ér. Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!

A knock down nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három knock down egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!   Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.     Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

 

***

THAI ORIENTAL

/”C” Kat. Thaiboxszabály rendszerhez hasonló /

 

 1. A versenyzők rövid nadrágot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő
 2. A láb bármely részét lehet rúgni, kivéve a térdi részt, - az nem támadható

 

 1. A rúgások sípcsonttal védhetőek, és a levédett rúgásért nem jár pont
 2. A klincselésnél, amíg a sportolók aktívak, engedélyezett az összekapaszkodás
 3. engedélyezett a derék betörése, a nyaknál való lerántás és a kisívű dobások
 4. Nem engedélyezett a nagy ívű dobások
 5. A térdelés csak testre és lábra engedélyezett
 6. A fej térdelése tilos!

 

 

Pontozás: A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megyjegyzés:

 

1.   A fejvédő legyen nyitott az arci részen és a fejtetőt fedje.

 

2.   Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.

 

3.   Sípcsontos lábfejvédő használata kötelező.

 

Részvétel: A nevezést a határidőig be kell nyújtani a Szövetségnek. Mindenféle változtatás, büntetést von maga után.

 

Sportkönyv: Ezzel minden sportolónak  rendelkeznie kell

 

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Súly kontroll: A részvételi nyilatkozaton megadott testsúlytól eltérő testsúly büntetéssel jár.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel, meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes. Aki orvosi vizsgálat nélkül megy a ringbe, ki lesz zárva a versenyből.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, vagy szupervisornál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket, a fejvédőknek nem szabad elmozdulnia, stb.),  esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt és junior A kategória: 3x2 perces menet más kategóriák (junior B, C, D,): 3x1,5  perces menetek

 

Döntés típusok: Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o) Pontozásos győzelem: (2:1) Megosztott döntés: (2-o) Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest! Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

ÓVÁS

 

Óvást lehet benyújtani: Óvást 15 percen belül erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani, ha az egyik vagy másik fél bármilyen szabálytalanságot vél felfedezni.

Az óvás díját abban az esetben visszakapják, ha a bírói bizottság helyt ad az óvásnak.

 

Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

BÍRÓI DÖNTÉS ELLEN NINCS ÓVÁS!

 

 

 

 

Értékelés:

 

Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont, ha a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak, szupervisornak!

Minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást valamint az ugrásban végrehajtott test rúgás, ami 2 pont, 3 pontot ér, hogyha a fejrúgást ugrásban hajtják végre. A térd használata, szintén testre 1 pontot, a klincseléből a lerántás földre 1 pontot ér! Thai-kickbox szabályok szerinti küzdelmeknél az alsó lábszár támadása is engedélyezett és a rövid ideig történő fogása az ellenfél lábának! Klincselés csak addig engedélyezett, amíg aktívak a sportoló, technikákat tudnak bevinni egymásnak! Engedélyezettek a fordulásos ütések, ha azt követi a tekintet!

 

Tiltott technikák: Tiltott a fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra tiltott a kézhát ütés valamint a térdelés fejre.

 

Leütés: Ha az ellenfél bármely testrésze a talpán kívül a padlót érinti, 1 pontot ér. Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!  A knock down nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három knock down egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!

 

Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.

 

Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

 

 

 

***

K1 Fighting System

 

 

1. a versenyzők, rövid nadrágot viselnek a férfiak félmeztelenek, a nőkön top alatt van a mellvédő

 

2. A comb bármely részét lehet rúgni, kivéve térdet.

 

3. Térd alatti rúgás tilos.

 

4. Térddel a test bármely része rúgható, a fej is.

 

5. Fejet fogni csak akkor lehet, ha épp a térddel próbálja megrúgni az ellenfelet, semmi más esetben, a technika kivitelezése után azonnal el kell engedni azt

 

Kisebb korcsoportokban csak 10 éves kortól lehet bemutató mérkőzéseken, indulni, eredmény hirdetés nincs!

 

Súlycsoportok: 2-5 kg-nál nagyobb eltérés nem engedélyezett!

 

Pontozás: A bírók számolják a találatokat minden menet után pontozzák az elért eredményt A menetek egymástól függetlenek a találatok nem adódnak össze, csak a találatokért kapott pontok! 10-10 pontszámnál a találatok pontszáma közel megegyezik 10-9 pontszámnál a találatok száma 2-4 különbséget mutat 10-8 pontszámnál a találatok száma 5-7 különbséget mutat 10-7 pontszámnál a találatok száma 7-el nagyobb,  a  győztes javára (két 10-7 –es menet után technikai KO-t kell hirdetni)

 

Megjegyzés: 1.   A fejvédő legyen nyitott az arci részen és a fejtetőt fedje.

2.   Az ágyékvédő a nadrágon belül legyen.

3  A sípcsontos lábfejvédő használata kötelező!

 

Sportbiztosítás: Minden sportolónak kötelező a Sporttörvény értelmében sportbiztosítással rendelkeznie! Ezért a versenyeztető Egyesület a felelős! Mivel Szövetségünk nyílt, így a rendezvényeinken elfogadjuk, más Szövetségek , Szakszövetségek biztosítását is.

 

Orvosi vizsgálat: A mérkőzések előtt a versenyzők kötelesek alávetni magukat orvosi vizsgálatnak (sportorvosok - Tournament doctor). A versenyzőnek a Sportkönyvével és egy Egyesületi nevezéssel,meg kell jelennie az orvosnál, aki lepecsételi azt. A vizsgálat ingyenes. Aki a Passport vagy orvosi vizsgálat nélkül megy a ringbe, ki lesz zárva a versenyből.

 

Előzetes bírói kontrol: Az adott mérkőzést megelőzően, legalább két mérkőzéssel, vagy 15 perccel, meg kell jelenni a felszereléseket ellenőrző bírónál, vagy szupervisornál, aki ellenőrzi a sportolók felszereléseit, (csak tiszta a szabályoknak megfelelő ruházat fogadható el, a védőfelszereléseknek, pedig újszerű állapotban kell lenniük – a kesztyűk nem lehetnek ,,átütöttek’’ , a lábvédőknek be kell tudni tölteni a szerepüket, a fejvédőknek nem szabad elmozdulnia, stb.),  esetleges hiányosságra, felhívja a figyelmet! - Erről a bíró jegyzőkönyvet vezet, - aki nem jelenik meg az mínusz ponttal sújtható!

 

Beszólítás: Miután a hangosbemondón keresztül szólítják a versenyzőt, 6o mp-en belül ringbe, vagy pástra kell lépnie, teljes és szabályos felszerelésben. Figyelmeztetést kap, ha nincs kész 6o mp-en belül. Ha 9o mp-en belül sincs kész, akkor megkapja a második figyelmeztetést. Ha 12o mp után sem készül el a versenyző, veszít. Amint belép a ringbe, a bíró leellenőrzi a felszerelését. Ha a felszerelés hiányos vagy nem megfelelő, a versenyző kap egy percet, hogy rendbe hozza magát. Ezen idő lejárta után veszít.

 

Segédek: Maximum 2 segéd lehet egyes sarkokban, és a mérkőzés alatt ülve kell maradniuk, és csendesen kiadni az utasításokat. Nem megfelelő viselkedés esetén a versenyzőt figyelmeztetik esetleg kizárják. a versenyzésből, csak az egyik segéd beszélhet, adhat utasításokat! A ring segédeknek és a pástokon közreműködő segéd személyzetnek sportruházatban lehet csak a ring, vagy a pást közelében tartózkodni!

 

Kizárás esetén: A versenyző, akit kizártak a versenyből, elveszíti a díját, és helyette a sorrendben utána következő kapja azt meg. A diszkvalifikációt jelentik a Szövetség Fegyelmi bizottságának, és a versenyzőt felfüggeszthetik néhány hónapra, vagy évre, esetleg eltiltják.

 

Időtartam: Felnőtt kategória: 3x2 perces menet más kategóriák (junior B, C, 3x1,5  perces ) menetek

 

Döntés típusok:

Egyhangú döntés: Amikor a bírók döntése megegyezik (3-o)

Pontozásos győzelem: (2:1)

Megosztott döntés: (2-o)

Döntetlen: Amikor minden bíró döntetlent ítél, vagy egy bírónál döntetlen a másik kettő más ,más sportolót lát jobbnak, valamint ha két bírónál döntetlen és csak az egyik bíró tud megjelölni győztest!

 

Döntetlen esetén a versenyzők még egy menetet vívnak. Ebben a menetben, elért találatokat, kell csak számolnia a bírónak! Felnőtt OB-n két extra menet is adható, hogy kétséget kizáróan a jobb sportoló jusson tovább!

 

 

Találatok: Csak a nagy erejű, tisztán bevitt találatokért jár pont, ha a sportolók nem így küzdenek, figyelmeztetni, inteni, leléptetni is van joga a bírónak, szupervisornak!

A lábsöprés, mely a lábvédő magasságában van kivitelezve és minden erős ütés, rúgás, ami átüti az ellenfél védelmét, 1 pontot ér, kivéve a fejrúgást, ami 2 pont.

 

Engedélyezettek a fordulásos ütések, ha azt követi a tekintet!

 

Tiltott technikák: fejelés, ütés a kesztyű belső felével, támadás torokra, ágyékra, hátra tiltott a kézhát ütés, tiltott az egy technika kivitelezése utáni fogás, tiltott a folyamatos fogás, tiltott a könyék ütés, derék betörése

 

Leütés: Ha az ellenfél bármely testrésze a talpán kívül a padlót érinti, 1 pontot ér. Erős ütést, rúgást követően is lehet számolni a sportolóra, ha az megingott és képtelen a védekezésre, ellentámadásra, ez a sportoló védelme miatt kötelező!  A knock down nem tekinthető a menet végének, de pontot ér. Három knock down egy mérkőzésen TKO-val ér fel, ha a sportoló a 7. számolásig fel tud állni és küzdőképességet mutat, ha ezt nem teszi KO-nak minősül a leütés!

 

Kiütés (KO): Ha a sportoló a bekapott ütés, rúgást követően nem nyeri vissza a küzdőképességét a bíró 10-ig számol, ha a 8. számolásig nem alkalmas a sportoló a további küzdelemre kötelező a  KO  hirdetése, melyet be kell írni a sportkönyvbe! Fej KO esetén 3 hónap eltiltással jár a sportolástól! A három hónap lejárta után CT és MR vizsgálatra kell jelentkezni és ezek negatív vizsgálati eredménye után, lehet csak megkezdeni az edzéseket, versenyzést, ezt a Sportorvosnak kell igazolni! Test KO esetén 1 hónap eltiltás jár a versenyzéstől, edzéseken a mérkőzés után részt vehet a sportoló! Egy éven belüli 2. KO esetén 6 hónap pihenő után kezdheti, csak az ütő-rúgó sportokat folytatni a sportoló, a harmadik KO esetén 1 év kihagyást kell elrendelni! Figyelem! Azok a sportolók akik több szövetség színeiben is versenyeznek, azok számára minden ütő-rúgó sport alól ugyan ennyi időre, kell felmentve lenniük! Itt a sportolón és az edző felelősség vállalásán múlik a sportoló egészsége! A KO-t be kell jelenteni a többi szakosztálynál is és az illetékes Sportorvosi Intézetben A fej KO-t, a light-kontakt és semi-kontakt versenyeken is vezetni kell, sportkönyvben, jegyzőkönyvben jelezve!   Figyelmeztetések: (mínuszpontok) Egy figyelmeztetés az ellenfélnek 3 pontot hoz. Egy mérkőzés alatt három figyelmeztetéssel a versenyző diszkvalifikálja magát.     Sérülés esetén: Amennyiben az atléta megsérül, a bíró szünetet adhat, max. 2 perc. Utána, ha a sportoló nem tudja folytatni, a bírók és a supervisor tanácskoznak, döntenek! (ha a sportolók nem vétkesek a sérülésben, a mérkőzést folytatni tudó sportoló jut tovább, - amennyiben többségi döntés születik a vétségben, úgy leléptetéssel a sérült sportoló jut tovább! Fej KO, vagy súlyos sérülés esetén a továbbjutott, sérült sportoló, a versenyt nem folytathatja)!

 

***

BODY CONTACT

Karate

 

 

 

A versenyzés feltételei

-egyesülete érvényes meghívással (kiírással) rendelkezik a versenyre

-a helyszíni orvosi vizsgálaton megfelelt

-érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkezik (felnőtt maximum 1 év, utánpótlás maximum 1/2 év érvényességgel)

-a mérlegelési határidőn belül mérlegelt

-nevezése a versenykiírás szerinti időben történt

-felszerelése, védőeszközei tiszták, rendezettek, a szabályoknak megfelelnek.

-a versenyszabályokkal tisztában van, azokat elfogadja

 

A versenyzők korcsoport beosztása (mindig az előző évben

betöltött életkor számít)

Gyermek II. (junior „E”) 6-7 éves versenyzők

Gyermek I. (junior „D”) 8-9-10 éves versenyzők

Serdülő (junior „C”) 11-12-13 éves versenyzők

Ifjúsági (junior „B”) 14-15 éves versenyzők

Junior (junior „A”) 16-17 éves versenyzők

Felnőtt korcsoportba lép a versenyző, ha a 18 életévét betöltötte.

 

Az övfokozat szerinti indulás feltételei a versenyeken

Gyermek és serdülő korcsoportban 10.kyu a minimum.

Ifjúsági és junior korcsoportban 8.kyu a minimum.

Felnőtt korcsoportban 7.kyu a minimum.

A háziversenyek, illetve a meghívásos versenyek és gálák ettől eltérhetnek, az indulási feltétel megállapodás kérdése.

 

 

A mérkőzés ideje

Gyermek kategóriákban 3x1 perc tiszta küzdőidő, 1 perc pihenővel.

Serdülő és ifjúsági kategóriában 3x1,5 perc tiszta küzdőidő 1 perc pihenővel

Junior kategóriában 3x2 perc tiszta küzdőidő, 1 perces pihenőkkel.

Felnőtt kategóriában 3x2 perc tiszta küzdőidő, 1 perces pihenőkkel.

Gálákon, illetve nemzetközi versenyeken az ettől való eltérés engedélyezett.

 

Győzelem eldöntése gyermek, serdülő, ifjúsági és junior kategóriákban:

A mérkőzés meneteit pontozzák. A pontozás szubjektív, a technikákat nem számolják, összképet vesznek alapul. Döntő elem lehet a számolás ténye, jelentős technikai fölény, kiemelkedő fizikai fölény, támadó szellem, aktivitás, látványos technikák használata. Ez alól kivételt csak a tiszta találatok jelentenek, melyek döntetlen esetén segédpontokként működhetnek, megelőzve a szubjektív megítélést.

Döntés sorrendje:

-K.O győzelem

-T.K.O győzelem

-leléptetés

-döntő fölény hirdetése

-pontozásos győzelem – amennyiben a pontozólapok összeadása után az eredmény döntetlen, a fej segédpontokat kell figyelembe venni. Ha itt sincs eltérés, akkor a pontozók pontarányainak segédpontjaival kell dönteni.

Felnőtt korcsoportban a döntési mechanizmus megegyezik a fent felsoroltakkal, azzal a különbséggel, hogy itt a fej teljes erővel támadható, tehát segédpont nem adható rá.

 

Figyelmeztetés

A versenyzőt figyelmeztetni kell:

-enyhe szabálysértésért

-passzív magatartásért

-menekülésért

-beszédért

-minden olyan esetben, melyet a vezetőbíró úgy ítél meg

 

Intés

A versenyzőt inteni kell:

-súlyos szabálysértésért.

-szabálytalan technikával okozott sérülésért

-ismételt szabálysértésért

-a fej és a nyak kéztechnikával történő szándékos támadásáért

-a lágyék szándékos támadásáért

-a gerinc szándékos támadásáért

-a térd szándékos támadásáért

-a földre került versenyző támadásáért

-minden olyan esetben, melyet a vezetőbíró úgy ítél meg.

 

Leléptetés

A versenyzőt le kell léptetni:

-szándékos, súlyos szabálysértésért

-ha a versenyző szándékosan olyan súlyos sérülést okoz az ellenfelének, hogy az nem tudja folytatni a versenyzést

-ha a versenyző nem veszi figyelembe a vezetőbíró utasításait.

-minden olyan esetben, amit a vezetőbíró úgy ítél meg.

 

Kilépések megítélése

Csak páston történő küzdelemnél van jelentősége.

Amennyiben a versenyző egyik lábával elhagyja a küzdőteret, de folyamatosan küzd, nem minősül kilépésnek. Ha mindkét lábával elhagyja a küzdőteret, a mérkőzést meg kell állítani és visszahozni a küzdelmet a pástra.

Folyamatos kilépés menekülésnek minősül.

 

Tiltott technikák

-tilos a fej és a nyak támadása kéztechnikával

-tilos a lágyék támadása.

-tilos a gerinc támadása.

-tilos a hát támadása könyökkel.

-tilos a földre került ellenfelet támadni.

-tilos a fejelés.

-tilos a földről technikát indítani.

-tilos a térd támadása.

-tilos dobásokat végrehajtani.

-tilos a fejvédő szándékos elmozdítása, lerántása

Gyermek, serdülő, ifjúsági versenyeken:

-tilos a rögzítésből végrehajtott technika fejre.

 

Engedélyezett technikák

-támadható lábbal a fej szemből (utánpótlás korcsoportban tilos), oldalról és fentről

-támadható a test lábbal, kivéve a gerinc vonalát

-támadható a comb lábbal, kivéve a térdet

-támadható a lábszár és a boka lábbal

-támadható a test kézzel, nyitott és zártkezes kéztechnikával, kivéve a gerinc vonalát

-támadható a láb kézzel, nyitott és zártkezes kéztechnikával, kivéve a térdet

-támadható a test könyökkel, kivéve a gerinc vonalát

-támadható a láb könyökkel, kivéve a térdet

-a fogás (test, fej, ruha) ideje 3 másodperc, rögzített helyzetből bármilyen szabályos támadás végrehajtható

-engedélyezett a lesodrás, megingatás, lábsöprés

-támadható a fej térddel fogásból (csak felnőtt korcsoportban)

-támadható a test térddel

 

Támadható testfelületek

Támadható a test teljes felülete kézzel és lábbal, kivéve a fej (kézzel), nyak, lágyék, gerinc és a térd. Utánpótlás korcsoportban (junior B,C,D,E) a fej szemből nem támadható.

 

Kötelező védőfelszerelések

Gyermekek: fogvédő, fejvédő, lábszárvédő, testpajzs (leányoknál és fiuknál is), fiuknál szuszpenzor, zsák vagy grappling kesztyű

Serdülők: fogvédő, fejvédő, lábszárvédő, testpajzs (leányoknál és fiuknál is), fiuknál szuszpenzor, zsák vagy grappling kesztyű

Ifjúságiak: fogvédő, fejvédő, lábszárvédő, testpajzs (leányoknál és fiuknál is), fiuknál szuszpenzor, zsák vagy grappling kesztyű

Juniorok: fogvédő, fejvédő, lábszárvédő, testpajzs (leányoknál és fiuknál is), fiuknál szuszpenzor, zsák vagy grappling kesztyű

Felnőttek:

fogvédő, fejvédő, lábszárvédő, testpajzs (leányoknál és fiuknál is), fiuknál szuszpenzor, zsák vagy grappling kesztyű

Gálákon az ettől való eltérés engedélyezett.

Fogvédő: hőre lágyuló, egysoros.

Fejvédő: arcvédő nélküli, fedett fejtetővel.

Mellvédő: betétes, top felsővel.

Zsákkesztyű: kettő vagy több ujjas, zárt, szivacs fedőréteggel ellátott

 

 

 

ÓVÁS

 

Óvást lehet benyújtani: Óvást 15 percen belül erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani, ha az egyik vagy másik fél bármilyen szabálytalanságot vél felfedezni.

Az óvás díját abban az esetben visszakapják, ha a bírói bizottság helyt ad az óvásnak.

 

Csak a képviselő nyújthat be óvást.

 

BÍRÓI DÖNTÉS ELLEN NINCS ÓVÁS!

 

***

 MMA

 

Védőfelszerelések: sípcsontos lábvédő, fejvédő, szuszpenzor, MMA kesztyű, ( Kadet és Junior korosztályban 10 OZ.-s zártkesztyű) fogvédő.

 

Engedélyezett technikák állóharcban ütések, rúgások, lábra, testre, fejre. Engedélyezett a dobás, a lerántás valamint a klincselés közben könyöklés testre,  kesztyűvel ütés testre és fejre egyaránt valamint klincs közben rúgni a testet és a lábakat. A földön, csak a test támadható ütésekkel, rúgásokkal valamint térddel állóharcban és a földön egyaránt!

 

TILOS!!! Könyök ütés fejre!

 

Tilos!: Indulatból, düh- ből való kontrolálatlan küzdelem.

 

Indulási feltételek: Sportorvosi ,,VERSENYEZHET” és a sportoló, vagy egyesülete által megkötött sportbiztosítás, melynek meglétéről a nevező egyesület felel!

Pontozás:

 1. Ütések és rúgások, térdelések testre valamint ütések fejre és a comb rúgás 1 pont
 2. Rúgás fejre 2 pont
 3. Ugrórúgás testre /térd rúgás is/ 2 pont
 4. Ugrórúgás fejre 3 pont

 

Fight /Harc

Stop /Állj

 • Time /Idő

 

Súlycsoportok:

- Légsúly: 55-61kg
- Harmatsúly: 61-66kg
- Könnyűsúly: 66-72kg
- Váltósúly: 73-79kg
- Középsúly: 80-86kg
- Félnehézsúly: 86-93kg
- Nehézsúly: 93kg-105 kg
- Szupernehézsúly: 106-112kg-os kategória,

Ólom nehézsúly + 112 kg (Ez a kategória csak akkor lép életbe, ha legalább két 112kg feletti versenyző van. Amennyiben csak egy akkor az automatikusan a supernehézsúlyban indul.)

Mérkőzések helyszíne:7 x7 m  tatami vagy ring

 

Ha az egyik küzdő fél szabálytalan technikát alkalmaz szándékosan, akkor a tette automatikusan leléptetést von maga után.


Ha a szabálytalan technika véletlenül történik (összefejelés, dobásnál könyöktalálat) akkor a szenvedő fél dönthet, hogy folytatja-e a küzdelmet.

Amennyiben egy vétlen szabálytalanság történik, és abból sérülés adódik, úgy az eredmény automatikusan érvénytelen, azaz a meccs végeredmény nélkül kerül feljegyzésre.


Azt hogy a szabálytalanság véletlen vagy szándékos volt-e, azt mindig a vezető bíró illetve a három pontozó bíró dönti el.A vezetőbírónak joga van:

- Ellenőrizni a mérkőző felek felszerelését bármikor a mérkőzés folyamán
- Passzivitás esetén küzdelemre szólítani a küzdő feleket
- Passzivitás esetén a passzív fél leléptetése
- Sérülés esetén, ha szükséges az orvosi vélemény kikérése
- Szabálytalanság esetén a fél megintése illetve leléptetése


Mivel szervezetünk a  harcosok felkészülését és tapasztalat szerzését óhajtja elősegíteni, ezért meg kell érteni, hogy itt a szabályok szigorúbbak. A versenyzők testi épsége a legfontosabb tényező, ezért az a versenyző, aki súlyos sérüléseket szenved el akár földön, akár állva, hamarabb leléptetésre kerül, mint egy profi mérkőzésen.

Kihívásos rendszer:

A Super Fight összecsapásokra kihívással lehet jelentkezni!

Bírók száma: 1 vezető, 3 pontozó, 1 jegyzőkönyvvezető, 1 időmérő

Jelzés: kék és piros zászlókkal

 

Asztali nézet